På disse sider publiserer blogtidsskriftet Knokkelklang sine artikler og andre skriverier. For mening og oversikt, gå til hovedsiden.

Er teksten for bred for deg? Justér bredden på vinduet ditt.

mandag

Stresset? Tor Lokesen i NIKY har svaret

Alternativt Gjettverk ser nærmere på Yoging

Av Bjørn Are Davidsen


Du har sett dem mange ganger. Umiskjennelige der de rytmisk utfolder seg langs gater, streder og stier. Likevel er det ikke så mange som aner hva de egentlig står for. Alternativt Gjettverk tok derfor kontakt med Tor Lokesen i Norsk Institutt for Kreativ Yoging (NIKY).


Man skal sannelig være tidlig ute – og ikke så lite rask til fots – for å holde Tor Lokesens tempo. Ikke underlig at Alternativt Gjettverks spørsmål til NIKYs talsmann ble litt korte.

– Alltid så tidlig ute, Tor?

– Ja, skal vi leve i harmoni med sfærene og balansere energiene, må dagen starte med Yoging. Jeg kan nesten ikke vente på å våkne!

– Hvordan begynte du?

– Vi var mange som lenge hadde sett alt stresset og maset rundt oss. Og kjent det i skuldrene, tidsklemma, twitter og alt som facer oss for tiden. Selvmord, skilsmisser og psykiske traumer øker i et tempo som kan ta pusten fra den sterkeste. Men så fant vi noe som ga håp og ro. Vi er flere som har erfart at Yoging virkelig er løsningen.

– Dette er ikke suget fra eget bryst?

– Nei, dette er en gammel norrøn teknikk og en vitenskapelig utprøvd metode som har vist seg svært effektiv, selvsagt uten noen form for religiøs tilknytning. Har du først lært deg dette ved våre sertifiserte kurs, kan du trygt anvende teknikken på egen hånd.

– Og det har folk tid til, selv om de sitter i klemma som du nevnte?

– Spørsmålet er ikke om du har tid til dette, men om du har tid til å la være! Mange som har deltatt på våre kurs har gått videre og utvidet sin egen daglige Yogerunde, både i tid og lengde. Etter hvert har det jo blitt ikke så rent lite av en Yogebølge. Nettopp dette med varme bølger og holistiske harmonier er så viktige i dagens kalde og kaotiske verden.

– Hvordan kan jeg lære dette?

– Jeg er glad for nettopp det spørsmålet. Her er det at NIKY kommer inn i bildet. Vi tilbyr begynnerkurs hver mandag, tirsdag og torsdag. Skal du ha fullt utbytte, må du lære dette fra grunnen. Vi har også gjenoppfriskningssamlinger for de som er kommet av sporet. Selv om dette egentlig kan læres ganske fort av de fleste, er det lett å tråkke feil.

Kurset går over tre kvelder og koster kun kroner 1500,- og det er rabatter for studenter og pensjonister. Vi har fått en lang liste fornøyde Yogere i alle aldre og grupper.

– Er det noe folk bør vite på forhånd?

– Ikke alle er klart over at det gir en ekstra gevinst at man siste kursdag tar med en geit og en skarp kniv. Ettersom dette ikke er så enkelt å anskaffe i våre dager, er det viktig at man ikke venter til siste kurskveld med å bestille dette, men er ute i god tid.

Vi har erfart at det er psykologisk avgjørende med en enkel seremoni der du anvender de medbrakte effekter. Dette gjør at du heller ikke glemmer kurset så fort. Vi lar oss da inspirere av et bilde av meg i Yogedrakt, mens vi sammen leser det fengslende nøytrale norske kvadet ”Tor ok Odin, vi ofrar geitr te dykkr ok beygjar óss i bón”. Uten dette blir det ikke ekte Yoging. Hele kurset er da på mange måter bortkastet. Og det er litt dumt, siden prisen understreker kvaliteteten.

– Høres spennende ut! Og forskerne er med dere?

– Ja, Yoging er som nevnt en rent vitenskapelig metode, uten noen form for religiøs tilknytning. Dette er egentlig en gjenoppdagelse av mennesket som åndsvesen. Vi går dypere enn den materielle overflaten og får kontakt med den kosmiske virkelighet. I pakt med årtusen gammel visdom som bekreftes av moderne fysikk og hjerneforskning.

Måler vi hjernebølgene når vi Yoger, ser vi at de er som hos de fremste idrettutøvere og filmstjerner. Beinbygningen styrkes, slik at knoklene kan klinge bedre i den valhalske harmoni. Den som Yoger regelmessig lever lengre og har et rikere liv. Det er verdt prisen!

– Kan du si noe mer om selve metoden?

– Dette handler om å bevege seg rytmisk av sted mens du lener deg 9,89 grader fremover. Du må passe på å puste jevnt mens du gjentar visse harmoniske, men fullstendig meningsløse lyder, som heil og sæl frigg, heil og sæl frøya, heil og sæl loke. Alt dette har vist seg fullstendig uvurderlig for Yogingen – og er noe av hva vi gir grundig og gjentatt innføring i. Og som du fortsetter med hjemme. Det er viktig at enhver finner sin egen personlig Yogelyd, og her kan vi tilby solid veiledning.

– Må man bruke klærne vi er vant til å se Yogerne i?

– For noen virker nok dette eksotisk, og derfor desto mer spennende. Vi snakker om en lett og luftig bekledning som innstiller sjel og sinn på de rette rytmer. Vi selger innviede Yogesko og Yogedrakter til rabatt når du tar kurset, sammen med Yogemålere og Yogetellere. Og skal du Yoge om kvelden har vi også klær som dypt og direkte speiler lyset fra omgivelsene som en fontene.

– Dere har imponerende resultater!

– Ikke alle vet at undersøkelser fra World Centre of Creative Yoging har vist at dersom 3 % av en nasjon Yoger, synker antallet forbrytelser og faren for krig med 23.4 %. Når 20 % Yoger, vil det være slutt på all nød og elendighet i verden – fred, ro og harmoni vil råde i universet.

– Det er bare å ta kontakt?

– Ja, kontakt oss allerede i dag! Vi tilbyr også rimelige oppfriskningssamlinger. Og ikke minst har vi et godt kursprogram for deg som allerede Yoger og nå vil komme videre! Nytt av året er kurs i åregang, som også er noe med rike norrøne tradisjoner. Vi vil ikke legge skjul på at dette krever mye øvelse og mange kursdager, men den som holder ut og utvikler seg i harmoni og balanse med naturens lover vil kunne lære nærmest å sveve fra åre til åre.

Uansett om du er interessert i akkurat dette eller ei, vil du ikke angre på å be om vår brosjyre med holistiske tilbud som utvikler dine Yogiske Yelpere.

Her måtte Alternativ Gjettverks reporter bryte av og trekke pusten mens Tor fortsatte sin Yogerunde. Det var ikke vanskelig å ane det kosmiske hintet og melde seg på neste kurs.



*********************************************

Forfatteren: At Bjørn Are Davidsen (f. 1958) er sivilingeniør, har ikke hindret ham fra tilleggsutdannelser i sosialantropologi og pedagogikk. Den halvstuderte røveren er kjent for å stikke hodet fram i de pussigste sammenhenger, stort sett uten hjelm. Han har skrevet bøkene Da kvinnen fikk sjel – og andre historier (Luther forlag 1998), Da Vinci dekodet (Lunde forlag 2005, revidert og utvidet utgave 2006) og Svar Skyldig – om nye ateister og new age (Lunde 2007), ved siden av å bidra med kapitler i flere bøker på Humanist og Lunde forlag. Rykter vil ha det til at han skriver bloggen Dekodet alene. Til daglig arbeider han med innovasjon i Telenor.

*********************************************